• English (UK)    Romanian   

Comunicat


Societatea de Antropologie Socială şi Culturală din Romậnia (SASC)  ȋşi exprimă surprinderea legată de decizia Primăriei din Sibiu de a nu mai susţine Festivalul de Film Antropologic şi Documentar ASTRA prin excluderea de la finațare. În ultimii ani, acest festival a reprezentat unul din puţinele fenomene culturale de anvergură cu adevărat internaţională produse ȋn Sibiu, dar şi ȋn România.

Prezenţa unor documentariști precum Robert Gardner (SUA), David MacDougall (Australia), John Marshall (SUA), Kim Longinotto (Marea Britanie), Stéphane Breton (Franţa) sau Michael Yorke (Marea Britanie), repere mondiale ale acestui tip de film, participarea masivă internaţională, atȋt ȋn rȋndul documentariștilor cȋt şi ȋn rȋndul publicului, precum şi recunoaşterea internaţională de care s-a bucurat de-a lungul timpului sȋnt doar cȋteva argumente pentru care Festivalul ASTRA merită susţinut pe viitor. Alături de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi de Muzeul Brukental, Festivalul ASTRA reprezenta unul dintre pilonii diplomaţiei culturale a Sibiului şi Romậniei.

Considerăm că, ȋn măsura ȋn care este posibil, această situaţie să fie remediată, atȋt ȋn interesul cercetării antropologice şi sociologice din Romậnia cȋt şi ȋn interesul vizibilităţii Sibiului şi a turismului cultural ȋn acest oraş. SASC este singura asociaţie de profil care reuneşte antropologi din Romậnia, avȋnd membri din ţară şi străinătate, atȋt din centrele universitare majore cît și din institute de cercetare şi muzee de etnografie.

SASC, 7 aprilie 2014.

© SACR